Over mij ↓

Over mij

Mijn naam is Jan Bruinink.

Ik ben in 1951 in Diepenheim (O) geboren.

Samen met Herma en drie kinderen - die inmiddels het huis uit zijn - heb ik  altijd genoten van de vrijheid en de schoonheid van het weidse boerenland, een oase van rust en groen. Hier is voor mij in 1992 de passie voor schilderen ontstaan.


Na eerst een HBO opleiding - analytische chemie - te hebben afgemaakt heb ik 20 jaar als melkveehouder een rundvee(melkvee)bedrijf gehad. Daarna ben ik, na eerst een HBO lerarenopleiding 2e graad te hebben afgerond, vanaf 2000 in het voortgezet onderwijs les gaan geven in wiskunde en natuurkunde. In de daaropvolgende periode heb ik ook een universitaire studie afgerond (scheikunde en 1e graad) en ben ik vanaf 2005 scheikunde gaan geven in de bovenbouw van Havo en VWO.

Sinds 1 augustus 2015 mag ik genieten van mijn (vervroegd) pensioen en ben ik nu in de gelegenheid mijn grote hobby, schilderen, verder te ontwikkelen.

 

Schilderen

In 1992 ben ik, na eerst een korte schildercursus te hebben gevolgd bij Jacqueline Verhoef, begonnen met aquarelleren.

Na ca. tien jaar ben ik overgestapt op schilderen met acrylverf, maar aangezien dit voor mij om verschillende redenen geen interessant medium was, ben ik overgegaan op schilderen met olieverf. 

Om mijn techniek te verfijnen heb ik een meerderejaars opleiding aan de schilderacademie Art Partout in Deventer gevolgd.

Deze academie voor realistische schilderkunst heeft als doel de fijne klassieke technieken te onderrichten.


Vanaf 2020 ben ik benoemd tot docent aan deze schilderacademie. Ik heb nu de gelegenheid deze mooie schilderkunst aan andere mensen over te brengen.

 

Mijn eerste werken – het hoofdzakelijk schilderen van koeien – werden uitgevoerd met aquarelverf. Later heb ik deze stijl aangevuld met de techniek in acrylverf en de laatste jaren werk ik hoofdzakelijk met olieverf op houten panelen en op linnen- of canvasdoeken. Mijn onderwerpen zijn divers. Landschappen en stillevens schilderen geeft mij de meeste voldoening, maar ook dieren, mensen (sporters), stadsgezichten en andere onderwerpen vormen een afwisselende werkvorm.

 

Mijn werken zijn meestal (hyper)realistisch maar ook (modern)figuratief van aard. Af en toe vind ik het ook een uitdaging om impressionistische en zelfs abstracte of surrealistische werken te maken.

 

In de loop der jaren is mijn schilderstijl veranderd van vrij precies naar een wat lossere hand. 

De laatste jaren ligt het accent juist weer meer op het fijnere, meer gedetailleerdere werk, dit ook al ingegeven door de schilderopleiding in Deventer.

 

Bij het maken van mijn doeken probeer ik eerst met grove tonen de contouren van het onderwerp neer te zetten, waarna ik in alle rust met precisie aan de details ga werken om een zo realistisch beeld weer te geven waarin emotie en karakter duidelijk herkenbaar zijn.

Bij het schilderen van mijn werken behoud ik mij het recht voor een eigen interpretatatie - door accenten weg te laten of juist toe te voegen - aan het werk te geven.

 

Regelmatig exposeer ik mijn werken in galerieën en op kunstexposities. 

De meeste van mijn doeken zijn te koop.

In opdracht schilderen is natuurlijk ook mogelijk.

 

Jan Bruinink

De Akkers 48

7478 RD Diepenheim

0547 214169

06 37320031

atelier@janbruinink.nl

www.janbruinink.nl